Nederlands

Kollum

Kollum ligt centraal tussen Leeuwarden en Groningen (ong. 30 minuten) en telt zo'n 5600 inwoners. Kollum is een vlecke, een dorp met kleinstedelijk karakter en is in de vroege Middeleeuwen ontstaan. Kollum heeft een beschermd dorpsgezicht, er zijn 31 monumenten te vinden waaronder de gereformeerde en hervormde kerk, het voormalig rechthuis (nu dierenwinkel) en het voormalig postkantoor (nu museum). Kollum heeft een open vaarverbinding naar het Lauwersmeer en de Waddenzee en is goed te bereiken voor grotere motorboten en zeilschepen met staande mast.

In Kollum spreekt men een eigen dialect (het Kollumers) een variant op het stadsfries. Dwars door de gemeente Kollumerland (bestaande uit 12 dorpen waarvan Kollum de hoofdplaats is) loopt de Gronings-Friese taalgrens. In het westelijke deel van de gemeente wordt het Fries gesproken, in het oostelijke deel Gronings. (Burum, Kollumerpomp, Munnekezijl en Warfstermolen).

Net buiten Kollum is een groot openlucht zwembad 'It Paradyske'. Zowel 's zomers als 's winters kunt u zwemmen in het zwemcentrum Kollum. Kijk op www.zc-kollum.nl.

Bij Luinstra Fietsen kunnen fietsen gehuurd worden, bij de Dierenwinkel zijn 's zomers kano's te huur. Voor andere activiteiten kijk op www.kollumerkat.nl.

Voor een avondje uit kunt u in Kollum terecht in een van de twee kroegjes (De Manolito en De Koornbeurs) of in discotheek De Paradiso. Wilt u liever genieten van theater, dat kan in Theater de Colle (voor het programma, kijk op www.theaterdecolle.nl)